راهنمای سفر به استان یزد

در ناحیه مرکزی ایران و در همسایگی کویر لوت استان یزد قرار گرفته است. در این استان تفاوت دمای 40 درجه در شب و روز را به راحتی می توانید احساس کنید. در طی روز خورشید در آسمانی صاف می درخشد و شب هنگام به راحتی درخشش ستاره ها را خواهید دید. با سفر به این استان گنجینه ای از آثار و دیدنی های تاریخی که در سراسر استان پراکنده اند را خواهید یافت که خبر از قدمت این استان می دهند. آثاری چون خانه لاری ها، کاروانسرای شاه عباس، نارین قلعه و ... . شاید انتظار دیدن آثار طبیعی را در این استان نداشته باشید؛ جاذبه ای طبیعی همچون آبشار فصلی دره گاهان شهرستان تفت که در فصل بهار و تابستان میزبان علاقه مندان به طبیعت است.

وجود نیایشگاه های کهن در این استان نشان از رواج ادیان باستانی ایرانی دارد که حتی پیش از آیین زرتشتی در این ناحیه فراگیر بوده است. برخی از محققان تاریخی بنای اولیه شهر یزد را به زمان اسکندر مقدونی نسبت می دهند. اما به اعتقاد دیگر تاریخ نویسان در دوره ساسانیان به فرمان یزدگرد اول در این محل شهری به نام «یزد گرد» ساخته شده است که نام یزد از همین عنوان گرفته شده و به معنای مقدس و فرخنده می باشد. پس از ظهور اسلام و روی آوردن مردم به این آیین به یزد لقب دارالعباد داده شده است.

با هواپیما: از طریق فرودگاه بین المللی شهید صدوقی یزد می توانید با هواپیما به یزد وارد شوید و عموما از تهران روزانه دو پرواز یکی صبح و یکی بعد از ظهر به یزد موجود می باشد.آدرس: بزرگراه کنارگذر یزد، خیابان شهید دهقان، خیابان آزادگان با قطار: باقطار نیز می توانید به یزد وارد شوید. از تهران نیز در دو نوبت صبح و بعد از ظهر به یزد قطار موجود می باشد. آدرس: یزد، بزرگراه یزد به تفت، بعد از میدان امام علی با اتوبوس: با اتوبوس نیز می توان به یزد سفر کرد. آدرس: غرب یزد، بزرگراه کنارگذر یزد، بلوار شهید دهقان، شهرک صنعتی با خودرو: از شهرهای اصفهان، نائین، میبد، یزد شیراز، ابرکوه، یزد رفسنجان، انار، مهریز، یزد کرمان، بافق، فهرج، یزد

جشن سده یزد همانطور که می دانید آتش یکی از چهار عنصر مقدس در طبیعت به شمار می رود و در فرهنگ های مختلف از تقدس خاصی برخوردار است. به همین دلیل جشن های بسیاری از سال های دور برای آن برگزار می شود. یکی از این مراسم ها جشن سده می باشد که بزرگترین جشن‌ آتش بوده و هر ساله در میان زرتشتیان مناطق مختلف با شکوه هرچه تمام تر اجرا می شود. شهر یزد از جمله شهرهاییست که در شامگاه 10 بهمن میزبان هزاران نفر از زرتشتیان برای اجرای این مراسم باستانی می باشد. از چند روز قبل از جشن، جوانان هیزم مورد نیاز را جمع کرده و توده بزرگی از هیزم را روی هم انباشته می‌کنند. از بامداد روز جشن سده بانوان در محل برگزاری جشن حاضر می شوند و با کمک یکدیگر آش مخصوص و خوراکی‌های سنتی تهیه می‌کنند و در شامگاه همگی مردم با حضور روحانیون زرتشتی مراسم جشن سده را برگزار می‌کنند. روایات متعددی را به برگزاری جشن سده نسبت داده اند. در برخی از روایات تاریخی آمده است، چون صد روز که از زمستان بزرگ می‌گذشت، ایرانیان جشن سده را برپا می‌کردند (در تقویم کهن ایرانیان مهرآیین، زمستان ۱۵۰ روزه و تابستان ۲۱۰ روزه بوده است.) آنها بر این باور بودند که در این زمان، اوج و شدت سرما سپری شده، به همین دلیل در دشت و صحرا دور هم جمع شده و تلی بزرگ از خار و خس و هیزم فراهم می‌کردند و با فرارسیدن تاریکی شب، آتش می‌افروختند تا با این کار بازمانده سرما را نابود کنند. اما شاعر بزرگ پارسی زبان، فردوسی، برگزاری جشن سده را به هوشنگ شاه نسبت می دهد و در این باره گفته: «هوشنگ پادشاه پیشدادی، روزی در دامنه کوه ماری دید و سنگ برگرفت و به سوی مار انداخت و مار فرار کرد. اما از برخورد سنگ ها جرقه‌ای زد و آتش پدیدار شد. در آن لحظه هوشنگ و یارانش آن را پرتویی از سوی خدا دانسته و در برابرش سجده می کنند.» به این ترتیب آتش توسط هوشنگ کشف می شود و از آن پس جشن سده هرساله توسط ایرانیان برگزار می شود. مراسم نخل گردانی در روزهای ماه محرم در گوشه گوشه ی ایران مراسم عزاداری برپاست. اما مراسم باشکوهی که گردشگران و خبرنگاران داخلی و خارجی بسیاری را به سوی خود جذب می کند مراسم نخل گردانی یزد می باشد که در ظهر عاشورا برگزار می شود. نخل که سازه ای چوبی است، هر تکه اش نمادی از واقعه کربلاست و نخل گردانی تشییع نمادین امام حسین و یارانش می باشد. بزرگترین نخل استان یزد در شهرستان تفت قرار دارد که هرساله در روز عاشورا با شرکت میلیون ها نفر در میان جمعیت گردانده می شود.

اگر میهمان یزدی ها شدید و علاقه مند بودید وعده ای غذای متفاوت در این شهر نوش جان کنید خورشت قیمه یزدی را پیشنهاد می کنیم. خورشتی که به جای لپه در آن از نخود استفاده می شود و طعمی بسیار لذیذ و خاصی دارد. این غذا را می توانید در منوی برخی از رستوران های شهر از جمله رستوران هتل مشیرالممالک و هتل جاده ابریشم بیابید. اگر هم اهل پیش غذا هستید آش شولی را امتحان کنید آشی که از سبزی آش، چغندر، نعنا و عدس تهیه شده و طعم بسیار خوشمزه ای دارد. اما محال است گردشگر یزد باشید و شیرینی های آن را رهاورد سفر خود نکنید. پشمک حاجی خلیفه و قطاب از مهمترین و به نام ترین شیرینی های یزد است که اگر هر یک از آن ها را بچشید، طعم آن هرگز از زیر زبانتان نخواهد رفت. برای خرید این نوع شیرینی ها شرینی فروشی حاج علی خلیفه رهبر واقع در میدان امیر چخماق را به شما پیشنهاد می دهیم. اگر اهل پالوده هم هستید سه راه شنه نرسیده به پمپ بنزین روحانیون سری به مغازه شیر حسین بزنید و پالوده یزدی با تخم شربتی یا ماقوت را امتحان کنید. نوش جان!

بهترین زمان سفر به این استان کویری زیبا اسفند تا اردیبهشت و مهر تا آذر ماه است.


مناطق گردشگری استان یزد


نقشه ترافیکی استان - سازمان حمل و نقل جاده ای

نقشه - مکان گردشگری استان یزد