موزه مشاهیر در خانه تاریخی پردلی واقع در بافت تاریخی بیرجند دایر شده است. منزل پردلی به عنوان یک خانه تک هسته ای به تبعیت از اهداف مذهبی و اجتماعی خاصی ساخته شده است بطوریکه اجزاء و عناصر بکار رفته در آن نمایانگر این خصوصیات ویژه بوده و منازلی با چنین ویژگی هایی به مراتب در سطح شهر کمتر از منازل مردم عادی یافت می شده است زیرا ساخت چنین بناهایی بستگی به قدرت مالی و طبقات اجتماعی خاص داشته است .
این بنا با رعایت اصل درون گرایی اسلامی ، در دو طبقه و به صورت حیاط مرکزی ساخته شده و دارای ورودی هشتی ، صحن ، طارمی ستوندار و اتاق های متعدد است . سردر بنا با تزئینات آجرکاری با طرح های هندسی و با قوس جناغی ، زیبایی خاصی به بنا بخشیده است .منزل پردلی به عنوان یکی از منازل زیبا و قدیمی بیرجند یادگاری است از معماری دوران قاجاریه که فضای کالبدی و ساختار آن مشخص کننده نوعی فرهنگ معماری بیگانه است و عنصری از معماری که در آن بکار رفته یعنی پیش ایوان سرتاسری و ستون های روی آن برگرفته از معماری آذری است که مبدأ کشور روسیه بوده است و اصول معماری بکار رفته در این بنا نشانگر تلفیق معماری اسلامی و معماری اروپایی است .
در این موزه مجموعه ای از زندگی نامه ها ، اسناد و نسخ خطی ، تألیفات ، نشان های ملی ، علمی و ادبی ، لوح ها ، عکس ها و لوازم شخصی بزرگان علمی و فرهنگی این خطه از ایران زمین همچون حکیم نزاری ، عبدالعلی بیرجندی ، ابن حسام خوسفی ، پروفسور محمد حسن گنجی ، شیخ هادی هادوی ، شیخ محمد ابراهیم آیتی و ... به نمایش گذاشته شده است . اشیاء به نمایش درآمده جایگاه و موقعیت این بزرگان را در عرصه مجامع علمی و فرهنگی و بعضاً جهان تبیین می نماید . آثار این موزه براساس دوره تاریخی از قرن هفتم تا سیزدهم هجری شمسی در دو بخش کلی و در دو طبقه به نمایش گذاشته شده است .
طبقه فوقانی موزه به آثار مفاخر و مشاهیر قرون هفتم تا دهم هجری شمسی و طبقه همکف آن به آثاری از قرن دهم تا سیزدهم هجری شمسی اختصاص یافته است .
موضوع : مردم شناسی
وابستگی: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور
سال تاسیس: 1382 هجری شمسی
ساعت بازدید: 8 الی 20
روزهای تعطیل: ایام سوگواری رسمی و دوشنبه