ارگ طبس ( کهن دژ) از بناهای تاریخی این شهر است که قدمت آن به بیش از ١٠٠٠ سال پیش باز می گردد. در خصوص تاریخچه دژ بطور پراکنده در آثار تاریخی مختلف نشان از مرمت این کهن دژ دیده می شود اما اطلاعات درستی از بنای ارگ در دست نیست. گفته می شود ارگ بوسیله میرحسن خان در قرن 8 قمری توسعه داده شده و دارای 6 برج بوده که یکی از آنها به یاد زندانی شدن نادر میرزا به امر وی، به برج نادر میرزا مشهور بوده است. ارگ طبس حتی چند صباحی میزبان ناصرخسرو بوده است بطوریکه او در سفرنامه اش اشاراتی به این ارگ تاریخی کرده است.
در خصوص این ارگ حکایت های شنیدنی زیادی وجود دارد از جمله اینکه این ارگ راه های زیرزمینی بزرگی به خارج از قلعه شهر داشته که سوار با اسب از آن عبور می کرده است و یا نادرشاه افشار، هفت دیگ طلا که حاصل لشگرکشی به هندوستان بوده است را در این ارگ پنهان کرده است.
اما حکایتی جالبی که در مورد این کهن دژ وجود دارد این است که قبل از زلزله، مردی به نام آقا سید علی میرزا ساکن ارگ بوده و از بازدید کنندگان ارگ امورات خود را می گذرانده است. او در زلزله شهریور 57 بهمراه ویرانی ارگ به خاطره ها پیوست. اما پس از 20 سال در اقدام میراث برای بازسازی و مرمت ارگ در کمال حیرت همگان جنازه آقا سید علی میرزا در سلامت نسبی هویدا گشت. از آن پس برای وی در داخل ارگ مقبره ای ساختند و این شد که او جزئی از کهن دژ طبس گردید.